Потік

Життя перемагає: розмова з куратором виставки «Фонографоманія» Євгеном Червоним

Євген Червоний вміє знаходити нестандартні рішення для банальних речей, захоплюється технічними винаходами людства. Своє бачення на історію музичних медіа він представив в авторській виставці «Фонографоманія», яка нині експонується у Галереї Органного залу.

На Львівщині стартував проєкт з оцифрування найстарішої датованої дерев’яної церкви України та її іконостасу

Львівський музей історії релігії за підтримки УКФ реалізовує проєкт з оцифрування Староскварявського іконостасу XVI-XVIII століття й створення 3D моделі храму Святого Архистратига Михаїла – найстарішої датованої дерев’яної церкви України.

У Львові розпочався проєкт з оцифрування пам’яток архітектури модернізму

Модерністична архітектура 1920-1930-х рр. в Україні зараз знаходиться під загрозою. Це ситуація спричинена поєднанням двох факторів: руйнування, що триває через війну та загальну й стійку культурну недооцінку спадщини початку XX ст.

Закриття пам’ятника Кульчицькому: In memoriam

У 2013 році, коли туризм стрімко ріс і розвивався, у Львові почала назрівати проблема – бізнес “користувався” містом як своїм рекламним майданчиком, не звертаючи уваги на погляди та побажання громадськості. Тут і там виникали недолугі крикливі вивіски або малі скульптурні форми рекламного змісту.

«Наша велика ціль – щоб нас об’єднувала спадщина»: Штаб порятунку спадщини презентує результати експедицій

Впродовж півроку експерти обстежили понад 400 пошкоджених війною пам’яток культури. На основі зібраних даних започаткували інформаційну систему моніторингу спадщини, і тепер збирають усіх зацікавлених, щоб поділитися напрацюваннями.

“пам’ять діється власновільно»: збірка на пам’ять про Євгена Гулевича

Євген Гулевич був винятковою особистістю у львівському середовищі дієвців культури. Звістка про його загибель у бою під Бахмутом 31 грудня 2022 року, що днями підтвердилася остаточно, збила з ніг, але і спровокувала у культурній та мистецькій спільноті багато спогадів і рефлексій про все, що Євген зробив, чого він навчив, як спричинився, вплинув, що казав, писав і як змінив нас усіх.

Природознавчий музей: мамути і наративні експозиції

Чим кураторство виставки про мамута відрізняється від кураторства виставки митця-мастодонта? Чи є подібності в організації простору музею сучасного мистецтва і природознавчого музею? Чи позначає термін «інсталяція» одне й те саме у функціонально різних інституціях?

Набат як спосіб проживання травми

Софія Козлова написала відгук до партисипативної інсталяції Влодка Кауфмана – НАБАТ, – у Музеї народної архітектури та побуту. Під час перформативного відкриття художниця зробила замальовки звучання “дзвонів”

На 4-му фестивалі ВЕЖА+ у Львові обговорять, як відбудовувати українські міста

16-17 грудня у Львові відбудеться четвертий Міжнародний фестиваль архітектури та мистецтв ВЕЖА+. Війна не зупинила архітектурне життя України — хоча більшість проєктів поставлено на паузу і багато фахівців шукають замовлення за кордоном, з початком осені професія, здається, відроджується.

вверх