Потік

У Львові триває оцифрування давніх писанок

У Музеї етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України вперше оцифровують автентичні писанки кін. ХІХ — поч. XX ст. Результатом проєкту «Українська писанка в європейському культурному просторі» буде інтерактивний двомовний сайт (українською та англійською мовами) із зображеннями та детальними описами понад 250 пам’яток, для 50 з яких створять 3D-моделі.

Чутлива спадщина: створення тактильної експозиції барельєфів «Чотири стихії»

Львівська національна галерея мистецтв імені Б.Г. Возницького у партнерстві з громадською ініціативою My Future Heritage (ГО «17») працює над проєктом «Чутлива спадщина «чотири пори року», спрямованим на розвиток інклюзивності в музейних просторах та забезпечення доступу до мистецьких творів для людей з порушеннями зору.

Периферії/Peripheries : перекази виставок

Перекази виставок і перформансів записані у серпні 2023 року на міжнародній резиденції “Периферії/Peripheries” в Хаті-Майстерні. Ярослав Футимський переказує проєкт “Підпори” Влодка Кауфмана в галереї Detenpyla, проєкт “Літня кухня” Любомира Сікача в “Тимутопіяпрес” і свій перформанс «Перший сніг» у галереї «Дзиґа». Вальдемар Татарчук переказує свій перформанс “Як навчити польськомовного зайчика української мови” в “Міжкімнатному просторі”.

Пам’яті політичних концепцій. Про тексти виставки «Пам’яті тої, що пам’ятає»

Шукаючи звʼязки між назвами залів виставки «Пам’яті тої, хто пам’ятає» та представленими на ній творами (і логікою їх підбору), Йош проаналізувала тексти брошури крізь призму досвіду арт-ентузіастки й активістки

Життя перемагає: розмова з куратором виставки «Фонографоманія» Євгеном Червоним

Євген Червоний вміє знаходити нестандартні рішення для банальних речей, захоплюється технічними винаходами людства. Своє бачення на історію музичних медіа він представив в авторській виставці «Фонографоманія», яка нині експонується у Галереї Органного залу.

На Львівщині стартував проєкт з оцифрування найстарішої датованої дерев’яної церкви України та її іконостасу

Львівський музей історії релігії за підтримки УКФ реалізовує проєкт з оцифрування Староскварявського іконостасу XVI-XVIII століття й створення 3D моделі храму Святого Архистратига Михаїла – найстарішої датованої дерев’яної церкви України.

У Львові розпочався проєкт з оцифрування пам’яток архітектури модернізму

Модерністична архітектура 1920-1930-х рр. в Україні зараз знаходиться під загрозою. Це ситуація спричинена поєднанням двох факторів: руйнування, що триває через війну та загальну й стійку культурну недооцінку спадщини початку XX ст.

вверх