Мечислав Бух (Mieczyslaw Buch)

Мечислав Бух (Mieczyslaw Buch)

  • 9 березня 1910, Львів – дата смерті невідома
  • Серед його творів львівського періоду відомий бюст львівського колекціонера творів єврейського мистецтва Максиміліана Гольдштейна. Творчість скульптора згадується в каталозі колекції цього колекціонера, а також у спогадах Ігнація Вітца та у каталогах деяких виставок міжвоєнного періоду.

    червень, 1930 – атестат зрілості приватної Гуманітарної Чоловічої Гімназії у Львові.
    1930-1931 – учень К. Дуніковського в Краківській академії мистецтв

    1933–1935 – студент Варшавської академії мистецтв. Майстерня професора Тадеуша Брейера. (Не відвідував заняття протягом першого півріччя 1934/35 навчального року)[1]
    1934 – на виставці групи «Стер» (у межах Осіннього салону у Львові) Мечислав Бух показав гіпсові скульптури «Злидні», «Карикатура» та ін. Особливо композиція «Злидні», що представляла дві спотворені від голоду постаті, привертала увагу глядачів і художніх критиків, які вбачали в ній, крім впливу К. Дуніковського, намагання автора стилізувати африканську пластику. До складу групи «Стер» (Ster) входили такі митці як Юлія Ацкер, Мечислав Бух, Еміль Кунке, майстриня декоративно-ужиткового мистецтва Ірена Прейс, Антоніна Ріхтер, Саломон Шапіра, Броніслава Тьонзер та Ядвіга Валкер, а згодом разом з цією групою виставлявся Антоній Рейсінг.

    1935 – Мечислав Бух і Еміль Кунке організували Секцію Образотворчого Мистецтва при Єврейському Художньо Літературному Товаристві у Львові, де Мечислав Бух викладав живопис у майстерні за адресою: вул. Баторія, 12. Виконував експресивні в емоційній напрузі, вугласті й гострі в зламах площин фігурні композиції на актуальні тоді соціальні теми. Більш спокійні форми мав портрет колекціонера Максиміліана Ґольдштейна (бл. 1933) – це погруддя можна бачити на фотографії, де Максиміліан Ґольдштейн зображений серед експонатів своєї колекції [2].

    1936 (січень) – учасник виставки у Львові, організованої Інститутом Пропаганди Мистецтв (Instytut Propagandy Sztuki, IPS)

    1939 – Мечислав Бух спільно із живописцем Ігнацем Вітцем створив для спектаклю «Вечір театральних оповідань» у Львові маски (з помітними рисами експресіонізму) акторам драматичної студії Єврейського літературно-художнього товариства.
    1941 – Мечислав Бух виконав великих розмірів гіпсові погруддя Михайла Калініна та Адама Міцкевича [2].

Джерела:
1. Б. М. Пінчевська. Творчість єврейських художників Східної Галичини 1900-1939 років. Корсунь-Шевченківський, Корсунський видавничий дім “Всесвіт”, 2013. 240 с.
2. Бірюльов Ю. Творчість єврейських скульпторів у Львові в 1919-1941 рр.. Вісник Львівської національної академії мистецтв 2018. Вип. № 35. С. 55-71.

Інші профілі

Ілля Тодуркін

Ілля Тодуркін

Ілля Тодуркін звертається до графіки та скульптури, як до практики створення артефактів, що відображають відчуття або міркування, мають властивості пам’яті та стають носіями особистого досвіду

Марʼян Внук

Марʼян Внук

Досконале володіння реалістичною пластикою та досвід роботи з монументальною скульптурою дозволили Марʼяну Внуку посісти місце в дисципліні, нав’язаній соцреалізмом, одним із провідних творців якого він став

Денис-Лев Іванцев

Денис-Лев Іванцев

Для другої половини 30-х років картинам Дениса-Льва Іванцева притаманний абстрактно-філософський зміст. Наприкінці 30-х років — початку 40-х з’явився пейзажний живопис митця. До монументальної спадщини Дениса Іванцева належать розписи в українських церквах у Галичині

вверх